Tις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν τα στελέχη Δ.Ε. Μαρμαριου της παράταξης "Νέος Δήμος-Νέο Ξεκίνημα" στο Π.Σ. Καρύστου
  •  

    Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη, Με αφορμή την επίσκεψή σας στην περιφέρεια του Δήμου Καρύστου Εύβοιας και ειδικά την σημερινή σας παρουσία (29/3/2016) στην Δημοτική Ενότητα Μαρμαρίου του Δήμου Καρύστου, θα θέλαμε να σας θέσουμε συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα-θέματα που μας αφορούν σαν δημότες-πολίτες της περιοχής του Μαρμαρίου και εσείς λόγω της θέσεως σας και της πολιτικής επιρροής που μπορείτε να ασκήσετε είναι δυνατό να τύχουν επιλύσεως-διευθετήσεως: 

    Τα σημαντικότερα θέματα-ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τα εξής:
     

    1. Θέμα πρώτο: Λιμένας Μαρμαρίου.


    Το σοβαρότερο ζήτημα είναι η απουσία λιμενικού σταθμού η οποία εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του λιμανιού, στους ντόπιους αλιείς και στους επιβάτες των πλοίων.

    Σας ενημερώνουμε ότι ο λιμενικός σταθμός Μαρμαρίου λειτουργούσε απρόσκοπτα και συνεχώς για τουλάχιστον πενήντα (50) χρόνια μέχρι το 2014. Το λιμάνι του Μαρμαρίου αποτελούσε και αποτελεί τον μοναδικό κεντρικό συγκοινωνιακό (από θαλάσσης) κόμβο της ευρύτερης περιοχής της Καρυστίας, ειδικά δε τους θερινούς μήνες μετακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες από και προς την Ραφήνα.

    Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στο δημοτικό κατάστημα Μαρμαρίου υπάρχει επαρκέστατος χώρος στέγασης των υπηρεσιών του λιμενικού σταθμού για 24ωρη κάλυψη και στελέχωση αυτού.

    Επιπλέον, στο λιμάνι δεν υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο και τα αλιευτικά σκάφη με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες είναι εκτεθειμένα. Είναι άμεση ανάγκη να κατασκευαστεί αλιευτικό καταφύγιο για προφύλαξη των αλιευτικών σκαφών. Πρέπει να γνωρίζετε ότι μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού ασχολείται επαγγελματικά με την αλιεία. 

    Τέλος σας γνωρίζουμε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με το υψηλό κόστος μεταφοράς με τα επιβατικά πλοία που λειτουργούν στη γραμμή Μαρμαρίου –Ραφήνας, πολλές φορές δυσβάσταχτο για κάθε πολίτη της περιοχής μας.

    2. Ταχυδρομείο Μαρμαρίου.

    Στο Μαρμάρι λειτουργεί υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ-ΤΑ) πλέον της τριακονταετίας το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του πρώην Δήμου Μαρμαρίου και επίκειται το κλείσιμο του λόγω συνταξιοδότησης του υπαλλήλου που το στελεχώνει.

    Θεωρούμε απαράδεκτο να υλοποιηθεί μία τέτοια ενέργεια διότι κάθε πολίτης του Μαρμαρίου θα αναγκαστεί να επιβαρυνθεί με πρόσθετο κόστος για καθημερινές τους συναλλαγές και ιδίως για την πληρωμή των συντάξεων των ηλικιωμένων κατοίκων. Σας επισημαίνουμε την σοβαρότητα του παραπάνω ζητήματος και παρακαλούμε για άμεση παρέμβαση σας επί αυτού.

    3. Ζητήματα τουριστικού ενδιαφέροντος.

    Είναι άκρως απαραίτητο να γίνει άμεση επέκταση τουριστικής προβολής της περιοχής μας, όπως ανάλογα πράξατε με τις δράσεις στο Μετρό της Αθήνας τον περασμένο μήνα. 

    Τα κυριότερα ζητήματα που θέτουμε υπόψη σας είναι: 

    α) Η δυσχερής πρόσβαση σε παραλίες της Δ.Ε. Μαρμαρίου, τόσο από την πλευρά του Αιγαίου όσο και από την πλευρά του Νότιου Ευβοϊκού, διότι σε πολλές από αυτές δεν υπάρχει καν οδικό δίκτυο.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουμε την κακή κατασκευή του δρόμου που κατεβαίνει στην πολυσύχναστη και πολυδιαφημισμένη παραλία του Αγίου Δημητρίου, καθώς επίσης και την παντελή έλλειψη πρόσβασης στις δύο παραλίες της περιοχής του Λυκορέματος (που βρίσκονται 5 λεπτά από το κέντρο του χωριού [Μαρμαρίου]),

    β) Προσβασιμότητας σε μνημεία φυσικού κάλλους, όπως το φαράγγι του Δημοσαριού στο οποίο επίσης η πρόσβαση μέσω Μεκουνίδας είναι δυσχερής. 

    Θέλουμε να αιτηθούμε δια της παρούσας και δεύτερη πρόσβαση από το χωριό Ρούκλια έως της είσοδο του φαραγγιού. Θεωρούμε ότι αυτή η πρόσβαση εξυπηρετεί καλύτερα το επισκέπτη. 

    Η έξοδος δε, του φαραγγιού στη περιοχή Λενωσαίοι-Καλλιανοί καταστράφηκε ολοσχερώς και απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση και ανάπλαση του συγκεκριμένου δρόμου για λόγους αύξησης της επισκεψιμότητας και τουριστικής προβολής,

    γ) Τουριστική ανάδειξη-προσβολή του συμπλέγματος των Νήσων Πεταλιών και ευκολότερη πρόσβαση στις εξαιρετικές παραλίες τους, δ) Λίμνη Κινέτα Φυγιά Μαρμαρίου.

    Μεγάλη παραθαλλάσια έκταση στην εν λόγω περιοχή ανήκει στον πρώην Δήμο Μαρμαρίου και έχει εκχωρηθεί προς εκμετάλλευσης στον ΤΑΙΠΕΔ. Ζητάμε την παρέμβαση σας προκειμένου να μπορέσουμε να ανασχέσουμε-ανατρέψουμε την ανωτέρω εκχώρηση και να επιστρέψει η κυριότητα στον Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά (παραδείγματος χάριν ως κάμπινγκ το οποίο δεν υπάρχει καθόλου σε όλη την Νότια Εύβοια και προσελκύει νέους χωρίς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες). 

    4. Προμήθεια απορριμματοφόρου.

    Ολόκληρη η περιοχή του πρώην Δήμου Μαρμαρίου δεν έχει ένα αξιόπιστο και αξιοπρεπές όχημα μεταφοράς απορριμμάτων. Θα θέλαμε άμεσα, ει δυνατόν, από άλλη περιοχή της Περιφέρειας που διοικείτε να μας προμηθεύσετε καινούργιο ή ελαφρώς μεταχειρισμένου (σε πολύ καλή κατάσταση) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας. 

    5. Αγροτική-επαρχιακή οδοποιία: 

    Ο πρώην Δήμος Μαρμαρίου έχει μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή και εξ αυτού του λόγου χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για συντήρηση και διάνοιξη αγροτικών δρόμων προς εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων οι οποίοι εκτός των άλλων εξόδων έχουν πολύ μεγάλη φθορά στα επαγγελματικά τους οχήματα.

    Δυστυχώς, η κατάσταση έγινε δυσκολότερη μετά την τελευταία φυσική καταστροφή λόγω σφοδρής βροχόπτωσης, όπως και ο ίδιος διαπιστώσατε και ο ίδιος επισκεπτόμενος το κομμάτι του επαρχιακού δρόμου Αγίου Δημητρίου-Καλλιανού.

    Τέλος, αναφέρουμε ότι όλο το επαρχιακό δίκτυο του πρώην Δήμου Μαρμαρίου (Μαρμάρι-Μεγάλη Άμμος, διασταύρωση Μαρμαρίου-Βαρελλαίοι, διασταύρωση Μαρμαρίου-Γιαννίτσι-Ακταίο-Καλλιανοί και χωνί Κατσαρωνίου) έχει υποστεί σημαντική φθορά ως προς το οδόστρωμα και χρειάζεται οποωσδήποτε αποκατάσταση αυτού με άσφαλτο και κοπή μεγάλων θάμνων που κρύβουν την ορατότητα στα διερχόμενα οχήματα και τον καθιστούν επικίνδυνο. 

    6. Αθλητικές εγκαταστάσεις: 

    Προέχει η ολοκλήρωση και λετουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου στη διασταύρωση Μαρμαρίου το οποίο έχει παραμείνει τελείως ανενεργό και ημιτελές πλέον της δεκαετίας. Το Μαρμάρι έχει ομάδα ποδοσφαίρου (ανδρών) στη Β’ τοπική κατηγορία Εύβοιας και αναγκάζεται να φιλοξενείται στο γήπεδο της Καρύστου για τους εντός έδρας αγώνες του. Επίσης, δεν υπάρχει γήπεδο μπάσκετ (υπάρχει χώρος όπισθεν του λιμανιού-στο χώρο που ετοιμάζει πάρκινγκ αυτοκινήτων ο ΟΛΝΕ). Γενικά δεν υπάρχουν στο Μαρμάρι αθλητικές εγκαταστάσεις.

    7. Παιδικές χαρές.

    Ζητάμε την παρέμβαση σας ώστε ο Ο.Λ.Ν.Ε. (στην δικαιοδοσία του οποίου οι παιδικές χαρές ανήκουν) να αντικαταστήσει άμεσα τις σιδερένιες και επικίνδυνες κατασκευές στις παιδικές χαρές με νέα υλικά φιλικά προς τα παιδιά και το περιβάλλον. Σας εφιστούμε την προσοχή σε αυτό το ζήτημα διότι το χωριό (Μαρμάρι) χρειάζεται τις υπάρχουσες παιδικές χαρές.

    8. Ανεπαρκής αστυνόμευση.

    Το Μαρμάρι έχει εδώ και πολλά χρόνια σοβαρό πρόβλημα με την αστυνόμευση. Πέραν του ότι έκλεισε το αστυνομικό τμήμα δεν έχουμε παρά ελάχιστη παρουσία αστυνομικών μία έως δύο φορές την ημέρα για λίγα μόνο λεπτά. 

    9. Ανάπλαση παραλίας Μαρμαρίου. 

    Παρακαλούμε για την αρωγή σας σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του έργου.

    10. Αγωγός ομβρίων υδάτων πόλεως Μαρμαρίου. 

    Παρακαλούμε για την αρωγή σας σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του έργου.

    Τέλος, σας αναφέρουμε ότι η περιοχή του πρώην Δήμου Μαρμαρίου πλήττετε από ανεργία, τα περισσότερα λατομεία έχουν κλείσει, έχει πληγεί σοβαρά η παραγωγική τάξη των αμπελουργών και των κτηνοτρόφων και εν συγκρίσει με τις άλλες περιοχές του νυν Δήμου Καρύστου βρίσκεται σε μειονεκτικό σημείο, διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν επιλυθεί και θεωρούμε την δική σας παρέμβαση και συνεισφορά καταλυτική για να μπορέσει ο τόπος μας να ξεκινήσει να αναπτύσσεται. 

    Με τιμή 

    Αθανάσιος Ζαφείρης
    Ευδοξία Ξυπόλυτου
    Νικόλαος Τσαλιαγκός
    Κωνσταντίνος Ζωγράφος
    Ειρήνη Μανωλαράκη
    Αδαμάντιος Σιάγκας