Τουρισμός:Η "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας,σανίδα σωτηρίας για την ελληνική αγορά
  •  

    Γράφει ο Άγγελος Μπαγιάτης
    Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης
    Σε μία εποχή όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους,τα ποσοστά ανεργίας διαρκώς αυξάνονται και η αγορά "φυτοζωεί", η τουριστική κίνηση φαντάζει μία τονωτική ένεση που δίνει ζωή στις επιχειρήσεις.

    Η συμβολή της τουριστικής οικονομίας στο ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντική, ωστόσο εμφάνισε κάμψη κατά την τριετία 2007-2009. Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά το 2009 και για δύο έτη, το ποσοστό της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, ενώ το 2012 άρχισε να ανακάμπτει, με ποσοστό 16,4%, στα προ κρίσης επίπεδα.Για το 2014 υπολογίστηκε ότι η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν 17 δις ευρώ, ενώ για το 2015 ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,6% του συνολικού ΑΕΠ. 
     

     
    Η πρόβλεψη για το 2016 είναι ότι η συμβολή αυτή θα μειωθεί κατά 0,5%, αλλά μακροπρόθεσμα, σε βάθος δεκαετίας, θα αυξηθεί σε 19,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9,3% του ΑΕΠ.

    Εξετάζοντας τα παραπάνω δεδομένα και σκεπτόμενοι τη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία της χώρας μας διαπιστώνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός να ακολουθήσει τροχιά ανόδου.Φυσικά χωρίς ένα εθνικό σχέδιο δράσης και χωρίς αποτελεσματικές πρωτοβουλίες αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.

    Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας,η φιλοξενία,οι ομορφιές του τόπου μας, το ιδανικό κλίμα και η πλούσια ιστορία πρέπει να είναι η βάση της ελληνικής προσπάθειας.
    Επιγραμματικά ορισμένες σημαντικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην τουριστική κίνηση και στην προσέλκυση επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης είναι οι εξής:

    Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος μέσω ενίσχυσης των επενδύσεων και προώθηση στις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.

    Ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης των Τουριστικών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προώθηση σε νέες αγορές (π.χ. Κίνα, Ρωσία)

    Αξιοποίηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των τουριστικών υποδομών που υπάρχουν και σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης και ανάπτυξης του συνόλου των υποδομών,επιδιώκοντας μάλιστα και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Πραγματική απελευθέρωση της κρουαζιέρας και προώθηση της δημιουργίας υδατοδρομίων.

    Επιχειρησιακή και λειτουργική αναβάθμιση των αεροδρομίων και των λιμένων.

    Εισαγωγή ενός απλού, σταθερού και ελκυστικού φορολογικού συστήματος, που θα παραμείνει αμετάβλητο στις βασικές του ρυθμίσεις για τουλάχιστον 10 χρόνια, θα ενισχύσει τις επενδύσεις στον τουρισμό.

    Δημιουργία ελκυστικού τιμολογιακού καθεστώτος για τα λιμάνια και το αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Προτεραιότητα στις επενδύσεις τουριστικής υποδομής, στα υψηλής ποιότητας projects. Διαδικασία FastTrack για τις μεγάλες επενδύσεις. Μείωση της γραφειοκρατίας για το σύνολο των επενδύσεων.

    Μεγαλύτερη αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.

    Περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού,όπως ο συνεδριακός,ο ιαματικός,ο αθλητικός,ο θρησκευτικός,ο αγροτουρισμός κ.α.

    Ενίσχυση στην εκπαίδευση προσωπικού τουρισμού και προώθηση της νέας τεχνολογίας σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος παροχής υπηρεσιών του τουριστικού τομέα.
     
    Η Ελλάδα έχει μία βαθιά παράδοση στον τουρισμό και σήμερα απαιτείται μία σοβαρή προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη βασισμένη στο τετράπτυχο:Επιχειρηματικότητα,ανταγωνιστικότητα,προώθηση και ποιότητα.Τη στιγμή που η αγορά καταρρέει,η απάντησή μας στην κρίση θα πρέπει να είναι ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας,θα τονώνει το εμπόριο και θα ενισχύει την εισροή συναλλάγματος.