Νέα Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για τα 8 Αιολικά Πάρκα στις κορυφογραμμές της Οχης
  •  
    Εγκρίθηκε νέα τροποποιημένη Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ) για τα 8 Αιολικά Πάρκα (ΑΠ) της εταιρείας Εnel. 
    Η νέα ΕΠΟ περιλαμβάνει πληρέστερη περιγραφή των επεμβάσεων:
    ▪ 6 ανεμογεννητριες λιγότερες στο ΑΠ 'Καθάρα' κατεβάζοντας το συνολικό αριθμό από 79 σε 73 ανεμογεννήτριες των 2,3ΜW

    ▪ 2 υποσταθμοί ανύψωσης τάσης στην Αμυγδαλιά και τον Πλατανιστό.

    ▪ Υποβρύχιο καλώδιο υψηλής τάσης 45χμ. από τον Μπούρο στη Ραφήνα.

    ▪ 2 εγκαταστάσεις παρασκευής σκυροδέματος στη Σπηλιά (κοντά στο Πετροκάναλο) και τη Μηλιά

    ▪ 8 μόνιμοι ανεμολογικοί ιστοί.

    ▪ 6 κτίρια ελέγχου 72 τ.μ. και 2 των 130 τ.μ.

    ▪ 46,3χμ νέων δρόμων πρόσβασης (προστέθηκαν 10 χμ)

    ▪ Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας 40 χμ

    ▪ 26,7 χμ. οδοποιία για πρόσβαση σε πυλώνες υψηλής τάσης

    ▪ 99,7 χμ υπόγειο δίκτυο Μέσης Τάσης σε υφιστάμενη οδοποιία και 11,23χμ σε νέα οδοποιία.

    ▪ 23,3 χμ. υπέργεια γραμμής υψηλής τάσης και 200μ υπόγεια κοντά στον Μπούρο.  

    Για την έγκριση της ΕΠΟ γνωμοδότησαν πλήθος υπηρεσιών και φορέων ενώ απουσιάζει η γνωμοδότηση της Δημοτικής Αρχής της περιοχής μας. Σημειώνουμε ότι η υποχρεωτική από τον νόμο διαβούλευση με την τοπική κοινωνία δεν έγινε ποτέ. Διαφωτιστική για το δημόσιο χαρακτηρισμό των εκτάσεων των εκτάσεων είναι η παράγραφος της ΕΠΟ: 

    Η εγκατάσταση της εταιρείας στο χώρο θα γίνει αφού προσκομισθεί  η άδεια εγκατάστασης  και καταβληθεί το σχετικό αντάλλαγμα χρήσης, το οποίο θα υπολογιστεί από το Δασαρχείο κατά την περίοδο της εγκατάστασης,  

    Τα ΑΠ της Εnel θα καταλάβουν τις κορυφογραμμές της Οχης και του Καβοντόρου που θα ισοπεδωθούν από  δρόμους πλάτους 10 μ.,  πλατείες εγκατάστασης 2,5 στρεμμάτων,  εκτεταμένα δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης.  

    Δυστυχώς ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε της έναρξης των επεμβάσεων, η τοπική κοινωνία συνεχίζει να αγνοεί ότι πρόκειται να στηθεί ένα έργο κολοσσιαίων διαστάσεων που θα αλλάξει τα δεδομένα του τόπου μας. 

    Μεγάλη η ευθύνη του Δήμου που ποτέ δεν είδε το θέμα στην αληθινή του διάσταση.  Κανείς δεν υποψιάζεται ότι τα αιολικά πάρκα θα γίνουν μια ανοιχτή πληγή που θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων,   θα μειώσει κατακόρυφα την αξία του τόπου μας και θα επηρεάζει αρνητικά όλες τις δραστηριότητες του τόπου για πάντα. 

    Το καλοκαίρι οι πυρκαγιές έκαναν χειροπιαστό ένα μόνο από τα προβλήματα που προκαλούν οι υπέργειες γραμμές μεταφοράς ρεύματος που εξυπηρετούν αιολικά πάρκα. 

    Οι δρόμοι που θα διανοιχτούν σε απότομες κλίσεις  θα προξενήσουν νέες καταστροφές που μεταφράζονται σε απώλεια βλάστησης, διαβρώσεις, κατολισθήσεις, αλλαγές στην απορροή των υδάτων.

    Τα  βουνά μας αξίζουν καλύτερη τύχη από το να γίνουν εργοτάξια και εργοστάσια αιολικής ενέργειας και να έχουν τη θλιβερή μοίρα της παλιάς Καρύστου και των γραφικών οικισμών που αναπολούμε μέσα από φωτογραφίες.

    Στη Λακωνία η είδηση και μόνο ότι θα περάσει γραμμή υψηλής τάσης ξεσήκωσε πλήθος φωνών διαμαρτυρίας. Εδώ γιατί σιωπούμε;

    2. Ο Σύλλογός μας έχει στείλει επιστολή προς το Δήμαρχο Καρύστου και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης αναφορικά με το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στα Πλακωτά.  Αναμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους για τα ζητήματα που ανοίγει το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο μερικά  από τα οποία είναι η εγγύτητα με την πόλη της Καρύστου,  η ανάπτυξη του ΑΠ πλησίον του δρόμου πρόσβασης για το Δημοσάρη και η υπέργεια γραμμή μεταφοράς ρεύματος.

     
    Η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ)



    Για το ΔΣ

    Η Πρόεδρος
    Χ. Μπερέτη

    Ο Γραμματέας
    Θ. Μπινιάρης