Απάντηση της Βασιλικής Βαρελά στην τοποθέτηση του Γ. Σαραβάνου
  •  
    Απάντηση της κας Βασιλικής Βαρελά μέλος του ΣΠΠΕΝΚ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, στην τοποθέτηση/σχόλιο του κ. Γ. Σαραβάνου Δημοτικού Συμβούλου Καρύστου, στο δημοσίευμα ''Η στάση τού Δήμου Καρύστου πρός τον ΣΠΠΕΝΚ: Ουδέν σχόλιο.....''
    ''Καλησπέρα. Χαίρομαι πάρα πολύ για την απάντηση, έστω και εκτός θέματος, κάποιου συμβούλου της συμπολίτευσης  του Δήμου Καρύστου.

    Μάλλον θα έπρεπε να πώ για την αντίδραση προς τη δημοσίευση της επιστολής του ΣΠΠΕΝΚ, διότι πάλι ούτε εσείς κύριε Σαραβάνο δώσατε απαντήσεις στις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις της αίτησης του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος.

    Γιά άλλη μία φορά παραθέσατε τα γνωστά αόριστα επιχειρήματα υπέρ των αιολικών σταθμών στην περιοχή μας.
    Επίσης ναι μεν ο Δήμος δεν είναι δημόσια υπηρεσία, είναι όμως φορέας δημόσιας τοπικής εξουσίας, άρα πρέπει να δίνει στους πολίτες περιβαλλοντική  πληροφόρηση στην περίπτωση βέβαια πού ενδιαφέρθηκε να την αποκτήσει.
    Άλλωστε δεν είχα την πρόθεση να σας φοβίσω,απλά αναφέρθηκα στο νομικό καθεστώς που υπάρχει σχετικά με την περιβαλλοντική πληροφόρηση και αυτό αφορά το Δήμο Καρύστου , όχι εσάς προσωπικά.

    Απαντώ λοιπόν πάνω στις προσωπικές σας απόψεις διότι καθόλου δεν απαντήθηκε η επιστολή του ΣΠΠΕΝΚ από το Δήμο Καρύστου, μέσω του δικού σας κειμένου.

    Α) Η αίτηση τού συλλόγου έγινε με αφορμή την έναρξη εργασιών του αιολικού σταθμού της Jasper,ο οποίος δεν είναι σε καμμία περίπτωση ο χειρότερος από αυτά πού σχεδιάζονται. Βιαστήκατε να τούς υπερασπιστείτε, ενώ η αίτηση του συλλόγου αναφέρεται σε όλα τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα πού σχεδιάζονται στην περιοχή.

    Β) Ο Δήμος Καρύστου και εσείς προσωπικά έχετε τεράστια πολιτική ευθύνη για τις επιπτώσεις από αυτή την επένδυση Αιολικών στην περιοχή μας . Όσον αφορά τη Jasper πού έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες θα έπρεπε να  υπάρχει μόνιμα κάποιος τεχνικός του Δήμου Καρύστου  ο οποίος να επιβλέπει την εφαρμογή της μελέτης. Αλλά τι λέω;Προφανώς δεν έχετε δει ούτε το εξώφυλλο αυτής της μελέτης.

    Γ) Τά Αιολικά Πάρκα σε μικρή κλίμακα καί όταν χωροθετούνται εκει που πρέπει, προσφέρουν καθαρή ενέργεια, συμφωνώ. Αυτά όμως πού σχεδιάζονται για το βουνό Όχη, είναι Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα , τεραστίων διαστάσεων τα οποία ειναι εχθρικά πρός το περιβάλλον καί τούς ανθρώπους. Κυρίως λόγω των συνοδών έργων,διότι για να ανέβουν αυτά τα τέρατα στίς κορυφές της Όχης, πρέπει νακατεδαφιστεί το βουνό να γίνει δηλαδή μία άσχημη μάζα από εκσκαφές και επιχώσεις.
    Αυτό το άλλο βουνό που θα προκύψει,μετά από την εγκατάσταση αυτών των τεράτωνπάνω στίς βουνοκορφές της Όχης, κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα έχει την επιθυμία να το περπατήσει,ούτε καν να το κοιτάξει.
    Γνωρίζετε μήπως οτι η Jasper ,επέλεξε ανεμογεννήτριες ύψους 44 μέτρων, ακριβώς για να αποφύγει τη διάνοιξη δρόμων με μεγαλύτερο πλάτος από 5 μέτρα?
    Γιατί όμως οι υπόλοιπες εταιρίες διάλεξαν ανεμογεννήτριες ύψους 110 μέτρων ?
    Θα σας πω γιατί. Σε αυτή την περιοχή όλα αφήνονται στο φιλότιμο των εταιριών κατασκευής αιολικών σταθμών. Αφού κανείς δεν τους ενοχλεί,πράττουν όπως νομίζουν. Σε αυτό πού ανέφερα που είναι η παρέμβαση του Δήμου?

    Δ) Αντισταθμιστικά Οφέλη ? 
    Μιλήσατε για 5.000.000 ευρώ !! Αυτά να τα δούμε πρώτα και μετά συζητάμε. Παντως κουβέντα δεν είπατε για τα έσοδα των κατοίκων από την ενοικίαση των ιδιοκτησιών τους σε εταιρίες αιολικών. Μάλλον όνειρο ήταν και τέλος....

    Μέ συμπάθεια
    Βαρελά Βασιλική