ΣΠΠΕΝΚ: Άμεση παύση εργασιών εγκατάστασης ΑΠΕ στη Νότια Καρυστία
  •  
    Σήμερα είναι πολύ αργά- Αύριο θα έχουν όλα τελειώσει. Το νερό της Όχης λιγοστεύει δραματικά.

    Το πρόβλημα με το νερό , η σκόνη από τις εκσκαφές και τους δυναμίτες που καλύπτει πλέον τα πάντα , η αναλγησία των εταιριών ΑΠΕ προς τους αγροτοκτηνοτροφους και μελισσοκόμους που βλέπουν μέρα με τη μέρα να συρρικνώνεται ο ζωτικός τους χώρος πάνω στο βουνό που μέχρι τώρα τους έδινε τα μέσα επιβίωσης για αυτούς και τα παιδιά τους, όλα αυτά έχουν φτάσει σε οριακό σημείο αυτό το καλοκαίρι.

    Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η πρόσφατη Δήλωση Δημάρχου Καρύστου κ. Λευτέρη Ραβιόλου να επιδεινώσει τους φόβους μας ότι η λύση είναι αλλού και όχι στις ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
     
    Επιγραμματικά απαντούμε στη συγκεκριμένη δήλωση:
     
    1)Η επιστολή του Δήμου απλό τις 4-4-2018 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Περιβάλλοντος δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
     
    Επειδή σαν ΣΠΠΕΝΚ έχουμε αποστείλει προς ΥΠΕΝ και άλλους αρμόδιους αποδέκτες πολλές επιστολές διαμαρτυρίας και άλλες τόσες καταγγελίες χωρίς καμμιά ουσιαστική ανταπόκριση , τον καλούμε να παραιτηθεί από αυτόν τον χλιαρό τρόπο διαμαρτυρίας ως απόλυτα αναποτελεσματικό.
     
    2)Ανταποκρινόμενος στις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για την σκόνη κάνει συστάσεις προς τις εταιρίες να διαβρέχουν περισσότερο τους δρόμους υπό κατασκευή.
     
    Συγκεκριμένα αναφέρει στη δήλωση του : " παρακαλώ οι εταιρείες να εξασφαλίσουν καθημερινά τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για τη συχνή και σε ικανοποιητικό βαθμό κατάβρεξη των δρόμων, με όποιο πρόσφορο τρόπο και ανεξαρτήτως κόστους"
     
    Επίσης αναφέρει ότι θα λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που θα υπάρξει από εδώ και πέρα λόγω των τεχνικών έργων στην περιοχή, με την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης.
     
    Διαφωνούμε ριζικά με το μεγαλόπνοο αλλά απολύτως ανεδαφικό σχέδιο της κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και επίσης επειδή η Όχη έχει νερό.
     
    Τα εργοστάσια αφαλάτωσης εγκαθίστανται σαν αναγκαστική λύση μόνο σε εντελώς άνυδρα νησιά.
     
    Διαφωνούμε με την σύσταση του προς τις εταιρίες να προμηθεύονται νερό ανεξαρτήτου κόστους και προτείνουμε να βρίσκουν το νερό που χρειάζονται εκτός Δήμου Καρύστου, λόγω της λειψυδρίας που πλήττει την περιοχή.
     
    Ενημερώνουμε επίσης τις εταιρίες, αφού δεν το κάνει ο Δήμαρχος ως όφειλε, ότι για οποιαδήποτε υδροληψία εκτός η εντός Καρύστου είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας όπως η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ.αριθμ.146896/2014 ορίζει.
     
    Στους παραβάτες των διατάξεων αυτής της ΚΥΑ σύμφωνα με το άρθρο 13 επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ευρώ.
     
    Το πρόστιμο αφορά όλους τους συνυπεύθυνους για τις παράνομες υδροληψίες.
     
    3) Υπενθυμίζουμε στον Δήμαρχο Καρύστου το ψήφισμα των 28 συλλόγων της Καρύστου που ζητά προσωρινή ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ εγκατάστασης ΑΠΕ μέχρι να επανεξεταστούν οι όροι εγκατάστασης τους.
     
    Του ζητούμε πάλι να υιοθετήσει αυτό το ψήφισμα σαν τη μοναδική λύση στην οριακή κατάσταση περιβαλλοντικής και οικονομικής υποβάθμισης που βρίσκεται ο τόπος μας εξαιτίας των έργων ΑΠΕ.
     
    Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες του Δήμου Καρύστου τελικά θα υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη γιατί πόσο ακόμη να περιμένουν ;
     
    Αν δεν σταθεί ο Δήμος στο ύψος των περιστάσεων τότε αυτό θα γίνει, όπως μας έχει διδάξει και η ιστορία αυτού του τόπου.
     
    Και ο ΣΠΠΕΝΚ πιστός στους καταστατικούς του σκοπούς θα είναι μαζί τους, για την Όχη, την αυτοδιάθεση, το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία τελικά.
     
    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ
    Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας ( ΣΠΠΕΝΚ