Τα Δρακόσπιτα των Στύρων καταστρέφονται!
  •  

    Στις 14. Μαρτίου 2019 πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαου Μουτσόπουλου.

    Η είδηση αυτή γέμισε με θλίψη τις καρδιές όλων εκείνων που σέβονται και αγαπούν την ιστορία, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τη φύση της Καρύστιας γής. Ο ακούραστος ερευνητής Ν. Μουτσόπουλος αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής και της ψυχής του σε έρευνες γύρω από τα Δρακόσπιτα. 

    'Ηταν εκείνος που παρουσίασε δώδεκα, νέα από αυτά τα εκπληκτικά, πανάρχαια δημιουργήματα, πέρα από εκείνα που είχαν μελετήσει άλλοι 'Ελληνες και ξένοι ερευνητές μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950. 'Ηταν εκείνος επίσης που έκανε σπουδαία ανασκαφική έρευνα, υπό δύσκολες συνθήκες, στο Δρακόσπιτο στην κορυφή της 'Οχης. 

    Στα Δρακόσπιτα του αείμνηστου Ν. Μουτσόπουλου έρχονται να προστεθούν άλλα δέκα μεγαλιθικά μνημεία τα οποία επισκέφτηκε, μελέτησε και κατέγραψε ο Θεόδωρος Ι. Σκούρας ωθούμενος από την αγάπη του για τη Νότιο Εύβοια. 


    Πριν μερικές ημέρες συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού αντίκρισαν μαζί με τους επισκέπτες τους μηχανήματα να σκάβουν σε απόσταση 50 μέτρων δίπλα από το πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Ακρόπολη των Στύρων και μέσα σε πυκνή βλάστηση. 
     
     
    Σε απόσταση αναπνοής από τα Δρακόσπιτα και το κάστρο 'Αρμενο έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή αιολικού πάρκου 18MW εταιρείας αιολικής ενέργειας στη θέση "Κορυφή" της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων. 

    Η συγκεκριμένη εταιρεία θα τοποθετήσει έξι, μεγάλες ανεμογεννήτριες των 3MW με εσωτερική οδοποιία και οδοποιία πρόσβασης πολλών χιλιομέτρων, γραμμές μεταφοράς και κτίριο ελέγχου. 

    Η αλλοίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή και η ενδεχόμενη καταστροφή αρχαιολογικών θέσων και ευρημάτων θα είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ. Η απολογία που θα δώσουμε στις επόμενες γενιές θα είναι πικρή.

    Το 2011 ο τωρινός Δήμαρχος Καρύστου Λ. Ραβιόλος δήλωνε ότι για εκείνον "οι περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ και φυσικού κάλους θεωρούνται κόκκινες γραμμές". Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2013 σε Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνε εκ νέου ότι "η προστασία της ιδιοκτησίας, η προστασία των περιοχών του φυσικού κάλλους, τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ... πρέπει να τεθούν ως κόκκινες γραμμές για την εγκατάσταση ΑΠΕ". Κόκκινες γραμμές ως δηλαδή το ΕΣΧΑΤΟ ΟΡΙΟ της υποχώρησης. 

    Απευθυνόμαστε σε εσάς που ζητάτε από τους πολίτες της Καρυστίας να σας δώσουν ξανά την πολύτιμη ψήφο τους, να δηλώσετε δημόσια ΠΟΥ βρίσκονται οι δικές σας κόκκινες γραμμές στην καταστροφή που συντελείται μια ανάσα από τα Δρακόσπιτα και την Ακρόπολη των Στύρων! 

    Εξηγήστε στους πολίτες, αν οι κόκκινες γραμμές σας είναι οι ίδιες με εκείνες που επέτρεψαν τις επεμβάσεις γύρω από τον Καστανόλογγο. Εξηγήστε στους πολιτές, ΠΟΥ θα θέσετε την δικιά σας κόκκινη γραμμή όταν και αν μπουν ανεμογεννήτριες ακόμα και μέσα στο φαράγγι του Δημοσάρη και δίπλα από το Δρακόσπιτο της Όχης; 

    Εξηγήστε στους πολίτες, γιατί έχουν γίνει αρκετές πυρκαγιές τους τελευταίους μήνες στην περιοχή κοντά στα Δρακόσπιτα των Στύρων, όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ; ΠΟΥ;

    Αρμόδιοι Φορείς, Δήμαρχε Καρύστου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σύλλογοι, Επιστημονική Κοινότητα, Πολίτες της Καρυστίας: Προστατέψτε το μέλλον αυτού του τόπου! Σταματήστε τώρα τη δημιουργία του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου! Προστατέψτε τα Δρακόσπιτα των Στύρων και την Ακρόπολη! Προστατέψτε τα μοναδικά αυτά μεγαλιθικά κτίσματα!


    Αντιαιολικο Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας (ΑΜΑΚ)