Σίμος Κεδίκογλου: «Θα ενισχύσω με όλες μου τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια επιχειρηματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ»
  •  

    Τη μεγάλη σημασία ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτυχθούν και σχέσεις εμπιστοσύνης στρατηγικών εταίρων τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας, ότι φιλοδοξούν η Εύβοια να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των επενδυτικών ευκαιριών.

    Ο βουλευτής απευθύνοντας χαιρετισμό στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Εύβοιας σε συνεργασία με τη Διοίκηση του τμήματος ΑΗΕΡΑ Solon HJ04, με θέμα τις δυνατότητες εξαγωγών
    των αγροτικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επεσήμανε – μεταξύ άλλων - ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί και το πρώτο βήμα για την εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εμπορικής συνεργασίας, δεδομένου και του πολύ θερμού κλίματος, που, όπως επιβεβαιώθηκε, υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. 



    Ο Σίμος Κεδίκογλου δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενώ όσον αφορά στα γραφειοκρατικά προβλήματα που σήμερα αποτελούν εμπόδιο στη δημιουργία «γέφυρας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ανέφερε, πως έχουν το σχέδιο τόσο για να απλοποιήσουν τις διαδικασίες όσο και για να διαμορφώσουν ένα πιο φιλικό και πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. 

     

     
    Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προτείνει την ίδρυση ειδικού Υπουργείου για την παρακολούθηση και υποβοήθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και για να αντιμετωπίζονται όλες οι δυσλειτουργίες». Και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος, ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε τόσο το καλύτερο θα είναι, γιατί το πιο σημαντικό είναι όχι να ανοίγει μία πόρτα, αλλά το follow –up, το να υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη». 

    Ο Σίμος Κεδίκογλου ευχαρίστησε την ηγεσία των AHEPA στην Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση που τους απευθύνθηκε να επισκεφθούν το Επιμελητήριο Εύβοιας και να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις προοπτικές που υπάρχουν και για τον τρόπο που μπορούν τα ελληνικά προϊόντα να διεκδικήσουν μία θέση στα ράφια της αμερικανικής αγοράς. 

    Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: 

    «Είναι σημαντική η αρχή που γίνεται, γιατί στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να ανεβάσουμε την οικονομία μας και ως Νέα Δημοκρατία αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε στα επόμενα χρόνια είναι ο Έλληνας να μπορεί ξανά να ονειρευτεί, να ελπίζει ότι μπορεί να έχει ένα καλύτερο αύριο και ότι μπορεί να εξελιχθεί επιχειρηματικά. Θέλουμε μια ελληνική εκδοχή του «American dream» και για αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την παρουσία των εκλεκτών προσκεκλημένων μας. 

    »Τα αγροτικά προϊόντα και η εξαγωγή τους είναι η αρχή και το επιλέξαμε σαν ένα πιο εύκολο κεφάλαιο, γιατί αυτό που θα πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση είναι να ενημερωθούν οι εταιρείες, οι παραγωγοί μας για το πώς μπαίνεις στην αμερικανική αγορά και πως μπορείς να πετύχεις στη αμερικανική αγορά. 

    Όμως δεν σταματάμε εδώ, γιατί ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να προσελκύσουμε πάνω από 100 δις σε επενδύσεις για να μπορέσει να έχει ελπίδα η οικονομία μας, ότι θα πάρει μπροστά. 

    Και αυτό δεν γίνεται χωρίς την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, γιατί η αφορμή όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση ήταν ότι υπάρχει ένα πολιτικοοικονομικό παράδοξο που είναι το εξής: η Ελλάδα και η Αμερική πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά είναι στενά συνδεδεμένες, μάλιστα, δεν ήταν ποτέ πιο κοντά από όσο είναι τώρα, ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το πόσο χαμηλή είναι η οικονομική συνεργασία, η εμπορική συνεργασία για δύο χώρες που είναι τόσο κοντά. 

    »Σε αυτό το σημείο είναι που η Ομογένειά μας πρέπει να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο, το ρόλο της «γέφυρας». Από την πρώτη στιγμή που πήγαν Έλληνες στην Αμερική βοηθούσαν του άλλους Έλληνες και για να κάνω μια ιστορική αναφορά, όταν ιδρύθηκε η AXEPA οι Έλληνες ήταν διωκόμενοι, σε πολλές περιπτώσει έγιναν και στόχος ρατσιστικών επιθέσεων. Δεν ήταν εύκολα τα χρόνια της αρχής του 20ου αιώνα στην Αμερική για τους προγόνους μας. 

    Η AXEPA έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, γιατί παρέμειναν περήφανοι Έλληνες και ενσωματώθηκαν άριστα στην αμερικανική κοινωνία. Και χαίρομαι που οι νέοι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τώρα δράση θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας. Φιλοδοξούμε η Εύβοια να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας με πρώτο τομέα τα αγροτικά προϊόντα. 

    »Η κρίση για πολλούς ανθρώπους θεωρείται και ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τα λάθη μας. Εδώ στην Εύβοια, για παράδειγμα, υπάρχει η καλλιέργεια τρούφας στο βουνό της Δίρφυς και πιστεύω ότι αυτό το προϊόν μπορεί να βρει θέση στα ράφια αμερικανικών σούπερ μάρκετ ή ένας άλλος παραγωγός εκτρέφει κοτόπουλα με λάδι ελιάς και αυτό, επίσης, το προϊόν μπορεί να βρει θέση στην αμερικανική αγορά. 

    Αυτό είναι μόνο η αρχή, εμείς θέλουμε ανάπτυξη της συνεργασίας και στον τομέα των εισαγωγών, καθώς υπάρχουν αμερικανικά προϊόντα που θα ήταν χρήσιμα στην ελληνική αγορά, είναι “two-way street” . 

    Η Εύβοια έχει επενδυτικές ευκαιρίες και στις τουριστικές υποδομές και οι συμπράξεις με την Περιφέρεια ή με τον Δήμο μπορούν να φέρουν αποτελέσματα».