Η Εύβοια υπερκαλύπτει υποδειγματικά την υποχρέωσή της στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών
  •  

    «Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Αυτό δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο ράδιο Evripos 90 Fm και πρόσθεσε, ότι κάθε περιοχή στην οποία θα γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα αναλάβει το ποσοστό που της αναλογεί, όπως -άλλωστε- έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός.

     


    Επίσης, τόνισε πως η Εύβοια έχει δεχθεί ήδη τον αριθμό των ατόμων που της αναλογεί και μάλιστα με υποδειγματικό, όπως είπε, τρόπο. 
     
    Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, συντονιστή του μεταναστευτικού κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, προγραμματίστηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών και της συνεργασίας με τον Δήμαρχο Ερέτριας, το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τον κλάδο των ξενοδόχων μετά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. 
     
    Αυτό ήταν και το κύριο ζήτημα που ο βουλευτής έθεσε στον υφυπουργό ζητώντας να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην επηρεαστεί η τοπική οικονομία, κάτι που θα συνέβαινε στην περίπτωση που γινόταν μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων –μεταναστών μέσα στην ξενοδοχειακή ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές από το Βασιλικό, την Ερέτρια μέχρι και την Αμάρυνθο, καθώς θα επηρεαζόταν η λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων με μεγάλη τουριστική κίνηση, που απασχολούν εκατοντάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
     
    Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν μπορείς να μεταφέρεις έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην καρδιά μιας περιοχής που ζει κυρίως από τον τουρισμό, καθώς θα υπήρχε αντίκτυπος στην τοπική οικονομία. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε ο υφυπουργός , ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».
     
    Ο υφυπουργός ήταν θετικός και στα υπόλοιπα ζητήματα που του έθεσε ο βουλευτής και αφορούν εκτός από την πρόβλεψη ορίου στον αριθμό των ανθρώπων που θα μεταφερθούν και στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών υγείας, παιδείας και ασφαλείας.
     
    Σε ό, τι αφορά την περιοχή της Αυλίδας και την ελεγχόμενη δομή που υπάρχει στην περιοχή ανέφερε πως, ίσως, υπάρξει μικρή αύξηση προσφύγων και μεταναστών, ενώ για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι αμπελουργοί με τις ζημιές των καλλιεργειών τους από τους πρόσφυγες , ενημέρωσε πως υπάρχει τρόπος να αποζημιωθούν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. 
     
    Εκτίμησε, παράλληλα, ότι με το ποσοστό των ατόμων που έχουν εγκατασταθεί στη Ριτσώνα υπερκαλύπτεται η υποχρέωση της Εύβοιας για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.
     
    Αναφερόμενος στη συνέχεια σε θέματα που αφορούν τον τομέα Υγείας και συγκεκριμένα το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, όπως και της λειτουργίας του Κ.Υ Αλιβερίου και Μαντουδίου ο βουλευτής απάντησε ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθεί το προσωπικό ανακοινώνοντας, ότι επίκεινται προσλήψεις με το νέο έτος και ότι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσουν για την Εύβοια τον αριθμό που είναι απαραίτητος. 
     
    Ταυτόχρονα, ενημέρωσε πως προτίθεται να ζητήσει από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ να εξετάσει τη δυνατότητα διακομιδής ασθενών μέσω θαλάσσης με πλωτό ασθενοφόρο, για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα του οδικού δικτύου και της έλλειψης προσβασιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες.
     
    Για το θέμα της στελέχωσης του υφιστάμενου νοσοκομείου Χαλκίδας διαβεβαίωσε ότι γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.