Απουσία ανάληψης ευθυνών από την κυβέρνηση για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης
  • ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
    Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    23-11-2010

    Δελτίο Τύπου

    Απουσία ανάληψης ευθυνών από την κυβέρνηση για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης

    Δεν έμεινε ικανοποιημένος ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου από τις απαντήσεις που έλαβε σε ερώτηση και αναφορά του σχετικά με σημαντικά προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης.
    Ο βουλευτής δήλωσε, ότι η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της για τις σοβαρές ελλείψεις και τις ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση και ρίχνει το «μπαλάκι» στους ΟΤΑ, ακολουθώντας την τακτική του στρουθοκαμηλισμού.
    Επικαλούμενοι την εφαρμογή των νόμων δεν απάντησαν στο κρίσιμο ερώτημα, πως θα ασκηθούν οι αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στους δήμους χωρίς τους απαιτούμενους πόρους.
    Για το σοβαρό ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, το ΚΤΕΛ είναι απρόθυμο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που υπάρχουν από τη στιγμή που δεν έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές παρελθόντων ετών, οι οποίες ακολουθούν μέχρι σήμερα το Υπουργείο.
    Η κυβέρνηση επί της ουσίας δεν λέει τίποτα για τη λύση που προτίθεται να δώσει, ούτε για το εάν υπάρχουν τα χρήματα, που θα πρέπει να δοθούν ως πόροι στους δήμους για να ασκηθούν οι αρμοδιότητες που τους εκχωρούνται.
    Το μόνο που λέει, ως απάντηση στην αναφορά που κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου για το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλιάς, είναι ότι «με την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2011 του Προγράμματος «Καλλικράτης», οι δήμοι θα είναι αρμόδιοι για τη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της σίτισης μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων».
    Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα στο σχολικό συγκρότημα, όπου συστεγάζονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Λίμνης, η υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου Άννα επεσήμανε, ότι θέματα επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων είναι αρμοδιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 2880/01 χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις επισκευές των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς τους.
    Επίσης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι αρμόδιες για την επιλογή και την απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την επίβλεψη των έργων σχολικής στέγης.
    Σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τα έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων στα αντίστοιχα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ).
    Ακόμη, σημειώνεται, ότι η εποπτεία του «Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ» έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Υποδομών, προς το οποίο και διαβιβάστηκε αντίγραφο της ερώτησης του Σίμου Κεδίκογλου.
    «Η απουσία ανάληψης των ευθυνών είναι για μία ακόμα φορά κάτι περισσότερο από εμφανής, καθώς δεν ειπώθηκε κουβέντα για το εξίσου μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης και για τα κονδύλια που απαιτούνται»