Eπιστολή Επιμελητηρίου Ευβοίας σχετικά με κατάργηση της Δ.Ο.Υ Καρύστου.Κατόπιν των τελευταίων δημοσιεύσεων περί κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Καρύστου θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας...
  • Κατόπιν των τελευταίων δημοσιεύσεων περί κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Καρύστου θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας, τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους κάτοικους της περιοχής, αλλά και την συμβολή που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην επιπλέον υποβάθμιση της νότιας Εύβοιας και κατά συνέπεια και στον ήδη υποβαθμισμένο, επί σειρά ετών νόμο μας.

    Σας επισημαίνουμε ότι :

    H απόσταση Καρύστου Χαλκίδας είναι σχεδόν 2,5 ώρες και αυτή της Καρύστου Κύμης 2 ώρες.
    Και οι δυο αποστάσεις καλύπτονται, μέσα από ένα άκρως ελλιπές οδικό δίκτυο, για το οποίο διαμαρτυρόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο καθιστά πραγματικά προβληματική και χρονοβόρα την όποια μετάβαση στις Δ.Ο.Υ.
    Χαλκίδας και Κύμης και άκρως επικίνδυνη την χειμερινή περίοδο.
    Ήδη ο νομός μας πληρώνει εδώ και χρόνια βαρύ φόρο στην άσφαλτο, ως πρώτος νομός σε τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας.

    Η Δ.Ο.Υ. Καρύστου είναι Α΄ ΤΑΞΗΣ και πραγματοποιεί σημαντικά έσοδα ετησίως, γεγονός που την καθιστά κάθε άλλο παρά προβληματική.

    Η Δ.Ο.Υ. Καρύστου εξυπηρετεί μια περιοχή απομακρυσμένη από την Χαλκίδα, συνολικού πληθυσμού 36.000 κατοίκων, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την ΄΄άγονη΄΄ γραμμή των ορεινών και δυσπρόσιτων χωριών και οικισμών του νομού μας και η κατάργηση της καθιστά την περιοχή πραγματικά άγονη και σε έναν ακόμη ευαίσθητο τομέα.

    Στην περιοχή της Καρύστου δραστηριοποιούνται 1.500 και πλέον επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου, εκ των οποίων οι 1.200 περίπου είναι ατομικές επιχειρήσεις και στις περισσότερες από αυτές οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι για την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Δ. Ο. Υ. κάτι που σημαίνει πέραν του υψηλού κόστους και του μεγάλου χρόνου μετακίνησης και την επιπλέον επιβάρυνση αυτών των μικρών επιχειρήσεων.
    Ήδη για την υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων το Επιμελητήριο Εύβοιας λειτουργεί από το 2008 παράρτημα στην Κάρυστο για να στηρίξει αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή.
    Είναι φανερό πως η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. θα λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Η προσπάθεια των τελευταίων ετών για τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ βάλλεται αντί να υποστηρίζεται και η καθημερινή πρακτική και χρονοβόρα πλέον υποχρέωση των επιχειρήσεων αυτών με την Δ.Ο.Υ. δημιουργεί ανασταλτικό παράγοντα για τουριστική ανάπτυξη.

    Η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Καρύστου είναι τροχοπέδη στην προοπτική δημιουργίας και ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολτακών πάρκων, καθώς επίσης και στην όποια προοπτική της αναμενόμενης οικιστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης λόγω της εγγύτητας στον νομό Αττικής.

    Η περιοχή της Καρύστου με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της και το άθλιο οδικό της δίκτυο, δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από τις πυρκαγιές και χαρακτηρίστηκε πυρόπληκτη, πολλές λατομικές μονάδες έκλεισαν, και η επιχειρηματική της δραστηριότητα συρρικνώνεται και δοκιμάζεται συνεχώς.

    Εκφράζοντας τον παλμό των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής, ζητούμε να σταματήσει η απαξίωση και η υποβάθμιση του τόπου, που θα οδηγήσει την ιδιαίτερη περιοχή της Καρύστου σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.

    Προσδοκούμε στην δίκαιη μεταχείριση του θέματος σίγουροι για την θετικότητα της κρίσης σας.