ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΚΑΡΥΣΤΟΥ – ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ.Ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά , ξαφνιαστήκαμε από τον πυκνό καπνό που προερχόταν από τον Κάμπο της Καρύστου...
  • ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΚΑΡΥΣΤΟΥ – ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ

    Ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά , ξαφνιαστήκαμε από τον πυκνό καπνό που προερχόταν από τον Κάμπο της Καρύστου.
    Δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι η φωτιά προερχόταν από τον χώρο των σκουπιδιών.
    Η πρώτη σκέψη όλων μας ήταν ότι για να καίγονται τα σκουπίδια στην καρδιά του χειμώνα και έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις , είναι βέβαιο ότι επρόκειτο για κίνηση εμπρησμού.
    Η δεύτερη σκέψη ήταν ποιος είχε κίνητρο να κάψει τα σκουπίδια,
    μήπως η Νέα Δημοτική Αρχή ;
    Ακόμα και η επιλογή της 31ης Δεκεμβρίου ενισχύει περισσότερο την άποψη αυτή, αφού την 1η Ιανουαρίου 2011 ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Νέος Δήμαρχος.
    Κατά την άποψή μας ο ανεξέλεγκτος τρόπος εναπόθεσης των σκουπιδιών τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Καρύστου κι τον Δήμο Μαρμαρίου στην κοινή χωματερή δημιούργησε το αδιαχώρητο.
    Τέλος του χρόνου η χωματερή του Δήμου Στυρέων έπρεπε να κλείσει, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια σήμερα να μεταφέρονται στην Κάρυστο.
    Με κάποιο τρόπο η χωματερή έπρεπε να αποσυμφορηθεί και κάποιοι επέλεξαν την πυρκαγιά ως τον καλύτερο τρόπο.
    Σε επιστολή του Δημάρχου Κου Μανώλη προς την περιφέρεια επισημαίνεται ότι «επικρατεί τραγική κατάσταση από την πυρκαγιά η οποία προήλθε από εμπρησμό και καιει για 5η ημέρα» χωρίς βέβαια να γίνεται καμία προσπάθεια για την κατάσβεσή της.
    Ο Δήμος κινητοποιήθηκε την 9η ημέρα της πυρκαγιάς αφού ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής και αφού προηγουμένως ο καπνός εκτός από τον Κάμπο της Καρύστου είχε φτάσει έως το Μαρμάρι και την Κάρυστο.
    Τις συνέπειες από αυτή την πυρκαγιά για το περιβάλλον , τα ζώα και τον άνθρωπο, αφήνουμε να τις αναλύσουν οι ειδικοί.
    Στην ίδια επιστολή αναφέρεται «η σύσταση συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Νότιας Εύβοιας χωρίς να φέρει κανένα αποτέλεσμα» , παραλείποντας σκοπίμως να αναφερθεί ότι στο σύνδεσμο συμμετείχαν οι 8 Δήμαρχοι της Νότιας Εύβοιας και ο ίδιος ο Κος Μανώλης ήταν αντιπρόεδρος του συνδέσμου.
    Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που έφεραν τον τόπο σε αυτό το τεράστιο αδιέξοδο θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξαν στο πρόβλημα των σκουπιδιών με τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την οριοθέτηση νέου Χ.Υ.Τ.Α στη Νότια Εύβοια.
    Αντιθέτως, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία η Βόρεια Εύβοια εξασφάλισε Χ.Υ.Τ.Α. ο οποίος σήμερα λειτουργεί χωρίς προβλήματα εξυπηρετώντας τους Δήμους της περιοχής.

    Να θυμίσουμε ότι από 1/7/2011 ο Δήμος Καρύστου για κάθε ημέρα λειτουργίας της χωματερής θα πληρώνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 34.000,00€

    Είναι εύλογο το ερώτημα Γιατί ο Δήμος , δηλαδή όλοι εμείς να πληρώσουμε ένα τεράστιο πρόστιμο τη στιγμή που δεν ευθυνόμαστε για τίποτε ;
    Τα πρόστιμα θα πρέπει να τα πληρώσουν όλοι όσοι αδιαφόρησαν ή συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στη μη επίλυση του προβλήματος. Ο Νέος Δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν καθώς και να ενημερώσει τους κατοίκους του Νέου Δήμου
    Από 1/7/2011 η χωματερή πρέπει να κλέισει και να βρεθεί λύση.
    Αυτό που προβάλλεται σαν λύση δηλαδή η μεταφορά στο Χ.Υ.Τ.Α. της Χαλκίδος , δύσκολα θα υλοποιηθεί γιατί ο χώρος είναι κορεσμένος και η απόσταση μεγάλη με ανάλογο κόστος μεταφοράς και από ότι φαίνεται ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις από το Δήμαρχο Χαλκίδας.
    Η δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες, όταν δεν έχει γίνει καμία προεργασία ούτε καν προβλέψεις και οι διοικούντες συμπεριφέρονται σαν να μην γνώριζαν το πρόβλημα.
    Κατά τη γνώμη μας, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το Δημοτικό συμβούλιο , τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής.
    Χρήσιμο είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για την υποχρεωτική ανακύκλωση και την πρωτογενή διαλογή των σκουπιδιών στο σπίτι.
    Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το άμεσο πρόβλημα και παράλληλα δημιουργείται υποδομή και περιβαλλοντική συνείδηση στους κατοίκους της περιοχής με την ενεργό συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.
    Δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε στάδιο της προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή το πρόβλημα θεωρείται μείζον και πολύπλοκο είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουμε σύντομα.

    Η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ