Γεώργιος Σαραβάνος. Για μερικά θέματα όπως το δικαίωμα να ορίζεις τη γη σου και να σχεδιάζεις μόνος σου το μέλλον του τόπου που επέλεξες να ζεις αξίζει «σαματά»...
  • Για μερικά θέματα όπως το δικαίωμα να ορίζεις τη γη σου και να σχεδιάζεις μόνος σου το μέλλον του τόπου που επέλεξες να ζεις αξίζει «σαματά»

    Το κατατεθέν νομοσχέδιο της Κας Μπιρμπίλη για τη βιοποικιλότητα αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις του προγράμματος «ΝΑTURA2000» που θέτει σε καθεστώς ομηρίας την ιδιόκτητη γη γεωργική και δασική σε ολόκληρη τη χώρα.
    Ειδικά η περιοχή της Ν. Καρυστίας αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα καθώς από τα 166.000 στρ. της συνολικής έκτασης του Παλαιού Δήμου Καρύστου περιλαμβάνει τα 158.000στρ !!!
    Ο χάρτης στην ηλεκτρονική διεύθυνση «natura2000.eea.europa” που αναρτήθηκε από το φίλο μου Ισίδωρο Παπαλυμπέρη αφορά μόνο τις ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα και όχι όλους τους τόπους κοινοτικής σημασίας (ΤΚΣ) οι οποίοι για την περιοχή της Καρύστου έχουν συμπεριληφθεί ήδη στο Γενικό χωροταξικό το οποίο εκκρεμεί, αποτελεί ωστόσο τη βάση δεδομένων για την ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για αύξηση του Συντελεστή δόμησης απο 4 σε 10 στρέμματα στα εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμάχια.
    Άρα η τύχη του Κάμπου της Καρύστου, της παράκτιας ζώνης προς το Λιβαδάκι και άλλων περιοχών είναι προκαθορισμένη.
    Δυστυχώς όσα επί τόσα χρόνια προτάθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως πρωτοποριακά προγράμματα για την περιοχή τώρα υλοποιούνται στη χειρότερη εκδοχή τους.
    Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 15 χρόνων είτε στήριξαν τα σχέδια αυτά είτε λόγω άγνοιας, αδιαφορίας και προεκλογικών σκοπιμοτήτων τα κράτησαν στο συρτάρι τους όπως και την αλήθεια που περιείχαν.
    Ποτέ δεν θέλησαν ή δεν κατάφεραν να ενημερώσουν την κεντρική διοίκηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τις προοπτικές οικιστικής ανάπτυξης ή έστω αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή.
    Αντίθετα θεωρούσαν τους συλλόγους ιδιοκτητών γης και όσους διαμαρτύρονταν «μεγαλοτσιφλικάδες» , τραμπούκους και πολέμιους του περιβάλλοντος.
    Την ίδια στιγμή κάποιοι «ερευνητές» έχτιζαν Πανεπιστημιακή καριέρα πάνω σε αμφιβόλου εγκυρότητας Επιστημονικές μελέτες ενώ κάποιοι άλλοι στις τεχνικές εταιρίες της Νομαρχίας πλούτιζαν από διανοίξεις μονοπατιών και κατασκευή σκαλιών στο Δημοσάρη.
    Οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής όπως ο Σ.Π.Ε.Ν.Κ δεν άρθρωσαν την παραμικρή λέξη για περιορισμό των προτεινόμενων περιοχών ή αντισταθμιστικά οφέλη.
    Σήμερα ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζει το φάσμα της εγκατάλειψης και της στασιμότητας καθώς γίνεται έρμαιο της κηδεμονίας Της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πολύ αμφιβάλλω αν γνωρίζει την τοπική πραγματικότητα και τις ανάγκες της.
    Έχει αναρωτηθεί η Υπουργός πόσοι διαθέτουν 10 στρέμματα στην περιοχή μας ώστε να οικοδομήσουν; Έχει αναρωτηθεί πόσοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω των αυστηρών περιορισμών στις διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες;

    Η «πράσινη ανάπτυξη» με τον τρόπο που μεθοδεύεται οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό την Ν. Καρυστίας:

    1. Ο ήδη κατακερματισμένος γεωργικός κλήρος ευτελίζεται ως αξία γης
    2. Κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας στραγγαλίζεται
    3. Η λειτουργία των λατομείων θα γίνεται με όρους απαγορευτικούς και υπερβολικά κόστη.
    4. Η γεωργία και η κτηνοτροφία θα περιοριστούν λόγω της απαγόρευσης μηχανικής καλλιέργειας και λιπασμάτων και υποχρεωτικής μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.
    5. Αντισταθμιστικά οφέλη μηδέν

    Ο Ισίδωρος Παπαλυμπέρης προτείνει τη σύσταση φορέα διαχείρισης και όχι «σαματά».
    Πιστεύω ότι για μερικά θέματα όπως το δικαίωμα να ορίζεις τη γη σου και να σχεδιάζεις μόνος σου το μέλλον του τόπου που επέλεξες να ζεις αξίζει «σαματά» έστω και την ύστατη ώρα.
    Διαφορετικά απλά θα διαχειριζόμαστε όσα άλλοι θα μας υπαγορεύουν ή θα μας απαγορεύουν.
    Τότε πράγματι θα είναι σαν να αποδεχόμαστε τα σχέδια τους ότι η Κάρυστος είναι προορισμένη για να ζήσουν μόνο τα πουλιά και ειδικά μιας συγκεκριμένης συνομοταξίας ... οι μπούφοι...

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΒΑΝΟΣ
    ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ