Αποκλεισμός της Νότιας Εύβοιας από το επενδυτικό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με το επιχείρημα, ότι το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο, ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου...
  • Δελτίο Τύπου

    Να μην εξαιρεθεί η Νότια Εύβοια από το πρόγραμμα των «πράσινων» επενδύσεων

    Στη Βουλή έφερε το θέμα του αποκλεισμού της Νότιας Εύβοιας από το επενδυτικό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με το επιχείρημα, ότι το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο, ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας παράλληλα την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα.

    Συγκεκριμένα, για τη γεωγραφική περιοχή της Εύβοιας, όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ, δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για θέσεις εγκατάστασης σε περιοχές που εξυπηρετούνται από τα δίκτυα μέσης τάσης των υποσταθμών 150/20 KV Αργυρού, Καρύστου και Λιβαδίου (περιοχές νοτίως του Αλιβερίου) λόγω του προβλήματος κορεσμού της Γραμμής Μεταφοράς Αλιβέρι-Κάρυστος.

    Το γεγονός της αδυναμίας έκδοσης προσφοράς σύνδεσης σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται οι αδυναμίες των εμπλεκόμενων Οργανισμών.
    Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί και για τους επαγγελματίες αγρότες .

    Στην αναφορά που κατέθεσε Σίμος Κεδίκογλου προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπογραμμίζεται, ότι η ΔΕΗ καταργεί την κατά προτεραιότητα εξέταση των επενδυτικών αιτημάτων επικαλούμενη, προσχηματικά, ότι ίσχυε μέχρι 11/10/2010, ξεχνώντας ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είχαν αποκλισθεί από την εμπρόθεσμη υποβολή αιτημάτων για φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με την από 27-8-2010 ανακοίνωση της Επιχείρησης.

    Σε άλλο σημείο, γίνεται λόγος «για μεθόδευση από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία δημιουργεί υπόνοιες για τον τρόπο που λειτουργεί και που απέχει από τις συνταγματικές διατάξεις και την πρωθυπουργική δέσμευση περί διαφάνειας».

    Επίσης, θεωρείται απαράδεκτος τόσο ο αποκλεισμός των επενδυτών, οι οποίοι υπάγονται στην περιοχή του Αλιβερίου λόγω κορεσμού της Γραμμής Μεταφοράς Αλιβερίου-Καρύστου, όπως επικαλείται η ΔΕΗ, όσο και η εξαίρεση της Σκύρου, περιοχές που είναι γεμάτες από ανεμογεννήτριες.

    Ο βουλευτής ζητά την παρέμβαση της υπουργού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις και να υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες «πράσινες» επενδύσεις.