Την Ενεργοποίηση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καρύστου και Υπουργού Τουρισμού & Πολιτισμού αναφορικά με την κατασκευή Καταδυτικού Πάρκου στην περιοχή του Δήμου Καρύστου
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρ.Πρ.: 1768
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κάρυστος 11/ 02 / 2011

    ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
    ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
    34 001 ΚΑΡΥΣΤΟΣ
    τηλ. 2224350026
    fax 22240 23666 e-mail [email protected]

    Προς: Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού Υφυπουργό, κο Γεώργιο Νικητιάδη Λ. Αμαλίας 12 – Τ.Κ. 10557 Αθήνα

    Θέμα
    :«Ενεργοποίηση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καρύστου και Υπουργού Τουρισμού & Πολιτισμού αναφορικά με την κατασκευή Καταδυτικού Πάρκου στην περιοχή του Δήμου Καρύστου.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο τέως Δήμαρχος Καρύστου κος Πλατυμέσης μαζί με τον τέως Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κο Μαρκόπουλο είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση σχετική με την κατασκευή Καταδυτικού Πάρκου στην Κάρυστο.
    Η συγκεκριμένη σύμβαση έληξε το Σεπτέμβριο του 2010.
    Οι όποιες καθυστερήσεις και κωλυσιεργία του θέματος προέκυψε για λόγους ανωτέρου βίας. Πιο συγκεκριμένα:
    Α) Η περιοχή μας υπέστη μεγάλης κλίμακας ζημίες εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του 2009 και του 2010. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κύριος Θεόδωρος Μπούφης με την αρ.πρωτ.: 6133/22-08-2010 απόφαση του κήρυξε το Δήμο Καρύστου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Β) Το προηγούμενο έτος η κεντρική διοίκηση προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης».
    Ο νεοσύστατος, πλέον, Δήμος Καρύστου προέκυψε από την συνένωση των τέως Δήμων Καρύστου, Μαρμαρίου, Στυρέων και Κοινότητα Καφηρέως.
    Με αφορμή τους παραπάνω λόγους, δίνοντας προτεραιότητα στο τεράστιο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και των επιπτώσεων από τις Πυρκαγιές και λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετώπιζε ο τέως Δήμος Καρύστου, δεν προχώρησε άμεσα στα επόμενα βήματα για να ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου.
    Δεδομένου ότι:α) η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο Χωροταξικό Σχεδιασμό του Υπουργείου σας για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3409/2008 (α.13) β) η γεωγραφική τοποθεσία της Καρύστου είναι κοντά στον Νομό Αττικής και αποτελεί μία γρήγορη και χαμηλού κόστους απόδραση για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, γ) η περιοχή μας είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, και δ) δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τη δυνατότητα επέκτασης και ενεργοποίησης της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης.
    Πιστεύουμε ότι το Άρθρο 7 της σύμβασης δίνει τη δυνατότητα τροποποίησής της με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών άρα και ως προς το χρόνο εκτέλεσής της.
    Επιπλέον με βάση το Άρθρο 11 λόγο ανωτέρας βίας μπορούν να τροποποιήσουν και δικαιολογούν αίτημα ευλόγου παράτασης της διάρκειας της σύμβασης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
    Αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση σας στο παραπάνω, σημαντικό για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής μας, αίτημα.
    Επίσης, παρακαλούμε όπως ορίσετε μία συνάντηση στο Γραφείο σας προκειμένου να συζητήσουμε εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα, και ν’ αναλάβουμε τη δέσμευση για την άμεση υλοποίηση της εν λόγω μελέτης συμβάλλοντας έτσι αφενός στη τοπική ανάπτυξη και αφετέρου στην προώθηση της εθνικής μας στρατηγικής για το τουρισμό και ειδικότερα για ένα τομέα που η χώρα μας και η περιοχή μας διαθέτει τεράστιο πλούτο που παραμένει αναξιοποίητος.

    Με εκτίμηση

    Ο Δήμαρχος Καρύστου
    Νικόλαος Μανώλης