ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.Οι παραστάσεις που πραγματοποίησα όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε ΔΕΗ , ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ ήταν σε γνώση και σε συντονισμό με την ΕΑΣ Εύβοιας και έφεραν αποτελέσματα.
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ
    ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    Μιαούλη 26 ΧΑΛΚΙΔΑ
    Χαλκίδα 18-2-2011

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Με δελτίο τύπου από το καλοκαίρι του 2010 (9-7-10), ενημέρωσα για τις ενέργειες και τις προσπάθειες μου προκειμένου να αρθεί ο χαρακτηρισμός «κορεσμένο» για τα δίκτυα της ΔΕΗ στην Εύβοια, που είχε σαν αποτέλεσμα την εξαίρεση του νόμου από τα Φ/Β πάρκα.

    Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός «κορεσμένο» καθιερώθηκε με απόφαση της ΡΑΕ το 2007 (επί ΝΔ) και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 2010.

    Οι παραστάσεις που πραγματοποίησα όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε ΔΕΗ , ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ ήταν σε γνώση και σε συντονισμό με την ΕΑΣ Εύβοιας και έφεραν αποτελέσματα.

    Ο χαρακτηρισμός «κορεσμένο» καταργήθηκε πρόσφατα.

    Δυστυχώς όμως ο καθορισμός των 12 Μεγαβάτ για τη συνολική ισχύ των Φ/Β του νομού είναι ανεπαρκής.
    Τις απόψεις μου αυτές διαβίβασα άμεσα στο ΥΠΕΚΑ και ζήτησα αναθεώρηση της σχετικής απόφασης για πολλαπλάσια αύξηση των 12 Μεγαβάτ.
    Οι απόψεις μου επιβεβαιώθηκαν με το άνοιγμα των πρωτοκόλλων στις περιοχές της ΔΕΗ Χαλκίδας και Αλιβερίου στις 10-2-11.
    Το πρόβλημα μεγάλωσε από τις ανεπαρκείς και τριτοκοσμικές διαδικασίες της ΔΕΗ για την υποδοχή των αιτήσεων.
    Χωρίς κριτήρια, χωρίς γεωγραφική και δικτυακή κατανομή , χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων, χωρίς την προτεραιότητα των αγροτών με μόνη την αρχή «όποιος πρόλαβε τον…. κύριο είδε», το φιάσκο των διαδικασιών ήταν επόμενο να φανεί.
    Η αδιαφάνεια …. Τα παρατράγουδα … η εμπορία των «αριθμών αναμονής» και η μαζική κατάθεση αιτημάτων χαρακτήρισαν την διαδικασία και η δημοσιοποίηση των αιτούντων με βάση της «σειρά που τήρησαν τα γραφεία της ΔΕΗ (Αποτελεί υποχρέωση της ) θα οδηγήσει στην επιβεβαίωση των αναγραφομένων.
    Για να λυθεί το πρόβλημα επιβάλλεται:
    1. Να πολλαπλασιαστεί η ισχύς των Φ/Β στο νομό και να μην εξαιρεθεί καμία περιοχή .
    2. Όλες οι περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου και της Καρύστου να ενταχτούν στην κατανομή ανάλογα με τις δυνατότητες του δικτύου.
    Σημειώνεται ότι το δίκτυο του νομού μπορεί με άνεση να απορροφήσει ισχύ πάνω από 50 Μεγαβάτ.
    3. Να εξαιρεθούν από το πλαφόν, τα Φ/Β στις στέγες .
    4. Να δοθεί η προτεραιότητα που προβλέπει ο νόμος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
    5. Σε περίπτωση που δεν χωρούν όλα τα αιτήματα αυτά να περιοριστούν σε ένα ανά φυσικό η νομικό πρόσωπο και να δοθεί προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους της Ευβοίας και τέλος
    6. Αν παρ όλα αυτά πλεονάζουν αιτήματα να περιοριστεί η ισχύς που θα εγκριθεί για κάθε αίτημα έτσι ώστε να ικανοποιηθούν μερικώς όλα τα αιτήματα που κατατέθηκαν στις 10-2-11.
    Στην κατεύθυνση αυτή έχω ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με συναντήσεις μου με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ και με συναντήσεις που ζήτησα με την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ.
    Για κάθε εξέλιξη θα σας ενημερώσω σχετικά.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.