Η δημοτική παράταξη του δήμου Καρύστου «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε κατά την συνεδρίαση της 21-3-2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου δύο έκτακτα θέματα:
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Η δημοτική παράταξη του δήμου Καρύστου «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε κατά την συνεδρίαση της 21-3-2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου δύο έκτακτα θέματα:

    1) Τα Εξέταστρα στο Γ.Ν.Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Καρύστου

    2) Ψήφισμα ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

    Συγκεκριμένα

    Για το πρώτο θέμα η εισήγηση ήταν:

    H «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί σκόπιμο και απαραίτητο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου σχετικά με τις αμοιβές (εξέταστρα) στα πρωϊνά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας.

    Σύμφωνα με εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας εξαιρούνται από την καταβολή των 5 ευρώ (εξέταστρα) ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως:

    1) Οι χρόνια πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, Α.Μ.Ε.Α, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφυλία, AIDS, τυφλοί, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.) που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία παρακολουθούνται, δεν επιβαρύνονται της καταβολής εξετάστρου.

    2) Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας στα πλαίσια προγράμματος προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου (εμβολιασμοί, οδοντιατρικές εξετάσεις) δεν καταβάλλουν εξέταστρο και

    3) Οι προσερχόμενοι στα επείγοντα περιστατικά

    Όπως ίσως γνωρίζετε η Λαϊκή επιτροπή δράσης Καρύστου, στην οποία συμμετείχα και εγώ, έκανε παρέμβαση στο Νοσοσκομείο Καρύστου με συμβολικό αποκλεισμό του γραφείου κινήσεως για τα συνολικά προβλήματα της Υγείας.

    Στην παρέμβαση αυτή απαίτησε από τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου την ανάρτηση των εγκυκλίων για τα εξέταστρα, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ασθενής τα δικαιώματα του.
    Μέχρι σήμερα βέβαια αυτό δεν έχει γίνει με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, το οποίο κατά την γνώμη μας θεωρεί τον εαυτό του «βασιλικότερο του βασιλέως».

    Επειδή θεωρούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει υποχρέωση να υπερασπίζετε τα συμφέροντα των δημοτών ζητάμε:

    1)Να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να γίνει συνάντηση του Δημάρχου και των επικεφαλής των συνδυασμών με το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για το θέμα αυτό και για τα γενικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου

    2)Να απαιτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του, η οποία θα κοινοποιηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καρύστου, την γνωστοποίηση με τοιχοκόλληση των σχετικών εγκυκλίων στους ασθενείς.

    Η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

    Κούλα Βρανά


    Το συμβούλιο μετά από συζήτηση συμφώνησε στις προτάσεις και αποφάσισε επίσης να απαιτήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και όχι την υποβάθμιση του.

    Για το δεύτερο θέμα:

    Η «Λαϊκή Συσπείρωση» παίρνοντας υπόψη της την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου και τους κινδύνους που απειλούν την χώρα μας και όλη την περιοχή από την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας –Βρετανίας στην Λιβύη, με την στήριξη των ΗΠΑ, καθώς και τους κινδύνους που απειλούν τους λαού της περιοχής μας από τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, των χωρών της Ε.Ε, της Κίνας, της Ρωσίας κλπ, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας (πετρέλαια, φυσικό αέριο κλπ.) και των διαύλων μεταφοράς τους (Αιγαίο, Β. Αφρική, Μεσόγειος κλπ) θεωρεί αναγκαία την διαμαρτυρία και καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη και προτείνε κατά την συνεδρίαση της 21-3-2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου το παρακάτω ψήφισμα.

    ΨΗΦΙΣΜΑ

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου καταδικάζει την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας-Βρετανίας, με την στήριξη των ΗΠΑ, στην Λιβύη, με πρόσχημα το «ανθρωπιστικό» ενδιαφέρον τους.

    Το ενδιαφέρον τους αφορά στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο της Λιβύης και όχι στο λαό της, που θέλουν να εκμεταλλευτούν, παίρνοντας τώρα το μέρος της αντιπολίτευσης, ενώ μέχρι χθες στήριζαν όλοι τους τον Καντάφι, μαζί και ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο λαός της Λιβύης είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει ο ίδιος τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Ο ελληνικός λαός έχει χρέος να σταθεί αλληλέγγυος στο λαό της Λιβύης. Αυτοί που επιτίθενται στη Λιβύη είναι οι ίδιοι που έχουν φορτώσει τους εργαζόμενους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, είναι οι ίδιοι που τον εκμεταλλεύονται με τα μνημόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τους μισθούς πείνας.

    Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση:

    *Να κλείσουν αμέσως οι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Σούδα, που αποτελεί εστία κινδύνου για την περιοχή, και το Άκτιο.

    *Να αποχωρήσουν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία από τη Λιβύη.

    Η δημοτική σύμβουλος

    Κούλα Βρανά

    Το ψήφισμα αυτό έγινε ομόφωνα δεκτό από το δημοτικό Συμβούλιο.