Νοσοκομείο Καρύστου "Το εξέταστρο της ντροπής 5 €υρώ"
  • Α Ν Α Φ Ο Ρ Α - Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α 
     
    Κύριε Εισαγγελεύ,σας παρακαλώ όπως, ξεκινώντας από το Υπουργείο Υγείας - ενδεχομένως, ελέγξετε την νομιμότητα της εξακολούθησης είσπραξης εξέταστρου, συλλήβδην από τους προσερχόμενους πολίτες-ασθενείς, κατά τις πρωινές ώρες, στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείο Καρύστου Ευβοίας.[Επεξήγηση: Απογευματινά ταμεία δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, σε καμμία περίπτωση]. 
    Βάσει 2 (δυο) Εγκυκλίων, του Υπουργείου Υγείας οι οποίες είναι αναρτητέες στο διαδίκτυο, προκύπτει, ότι το εξέταστρο [Εισιτήριο 5 €υρώ], το οποίο αξιώνουν μετ' επιτάσεως οι υπάλληλοι που στελεχώνουν τα ταμεία, να καταβάλλεται στο γραφείο κίνησης του Νοσοκομείου, τις πρωινές ώρες, από χρόνιους αλλά και έκτακτους ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται Νοσοκομείο για να λάβουν οδηγίες, καθώς και σειρά προτεραιότητας, προς τα εξωτερικά ιατρεία, είναι παράνομο*!
    Κατόπιν σχετικής μου έρευνας, αποφάσισα να βολιδοσκοπήσω εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, προσπαθώντας να μην καταβάλλω το ποσό τον 5 ευρώ, κρατώντας στα χέρια μου τις σχετικές εγκυκλίους. Πράγματι η προϊσταμένη του Γραφείου Κίνησης, μου είπε, "Εντάξει εσείς δεν θα πληρώνετε από εδώ και στο εξής" και σημείωσε, ένα (Δ) με κόκκινο πάνω στην αρχική σελίδα του βιβλιαρίου υγείας μου.
    Την ρώτησα τότε, γιατί οι άλλοι ασθενείς θα πληρώνουν, μήπως επειδή δεν κρατούν εγκυκλίους στα χέρια τους; Μου απάντησε εν ολίγοις πως "Αφού εγώ δεν πληρώνω, καλά θα κάνω, να μην ενδιαφέρομαι για τους άλλους"... Κάποια υπαλληλος τότε που κάθοταν σε ταμείο, ρώτησε το εξής ..αμίμητο “Δηλαδη εμείς θα καθόμαστε στα ταμεία και δεν θα εισπράττουμε;” Της είπα πως, μέσα στα καθήκοντα της είναι να ενημερώνεται, για τυχόν αλλαγές σε αυτά. Έφυγα, χαμογελώντας...
    Κάλεσα στο τηλέφωνο, το Υπουργείο Υγείας προ 15ημέρου και πράγματι οι υφιστάμενες εγκύκλιοι ουσιαστικά καταργούν, πλην κάποιων περιπτώσεων, - ενεσοθεραπείες και αλλαγές τραυμάτων, κ.α. 5 €υρώ εφ' άπαξ-, την καταβολή των 5 Ευρώ, όπως μου διευκρίνισαν δύο υπάλληλοι, η μια αρμόδια για τα Κέντρα υγείας και η δεύτερη, αρμόδια για τα Νοσοκομεία της χώρας.
    Τοπικά στην Κάρυστο, παρατηρείται το φαινόμενο, να εισπράττεται, εξέταστρο, δις , τρίς, τετράκις κ.ο.κ., σε περιπτώσεις που ο ασθενής, παραπέμπεται για εξέταση του, σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων!
    Σε επίσκεψη μου την Πέμπτη 12-10-2012 στο Νοσοκομείο Καρύστου, προκειμένου να συνταγογραφήσω φάρμακα για τους γονείς μου, παρατήρησα πως τίποτε δεν έχει αλλάξει και όλοι οι ασθενείς στην σειρά προτεραιότητας, κατέβαλαν "το εξέταστρο της ντροπής", όπως είχε ονομαστεί χαρακτηριστικά, όταν, επί υπουργίας κ. Λοβέρδου, είχε κριθεί αντισυνταγματικό, σχεδόν άμα τη εφαρμογή του εν έτει 2011!
    Σε μιά στιγμή αγανάκτησης αλλά και βεβαιότητας για το τι κάνω, φώναξα στον κόσμο που περίμενε στην σειρά προτεραιότητας .– Μην πληρώνετε τίποτε κύριοι. Εδώ σας κλέβουν!-Αποτέλεσμα; Άκρα του τάφου σιγή, από τον φοβισμένο όχλο αλλά και τους ένοχους “σαδιστές δήμιους” του!
    Σ' αυτό το σημείο, εζήτησα να δω την Διευθύντρια. Πράγματι την συνάντησα και της μίλησα για τον σκοπό της επίσκεψης μου. Αφού κοίταξε τις εγκυκλίους μου είπε "Μάλιστα αυτές είναι οι ορθές εγκύκλιοι. Εσείς τι θέλετε;" Της απάντησα:Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να εφαρμοστούν ως έχουν!
    Εκείνη με ερώτησε τότε:" Με τι ιδιότητα μου το ζητάτε;" - Μα με την ιδιότητα του πολίτη, ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας των ανθρώπων, της απάντησα. Η αντίδραση της τότε, ήταν βίαιη και ανεξέλεγκτα άσχημη. Άρχισε να εκνευρίζεται, μιλώντας μου στον ενικό: "Δεν μπορώ να σε δεχτώ σαν πολίτη ελεγκτή" μου απάντησε.
    Τότε εγώ, την ανακάλεσα στην τάξη, υπενθυμίζοντας της πως,πρέπει να μου απευθύνεστε στον πληθυντικό, εδώ είναι το γραφείο σας και όχι η απέναντι ράχη.
    Πράγματι το έκανε ερωτώντας με. "Εσείς πληρώνετε εξέταστρο;” Απάντησα, αρνητικά. Δεν πληρώνω, γιατί φρόντισα, να μάθω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο Νοσοκομείο. Πως να πληρώσω λοιπόν, για κάτι που δεν οφείλω;
    Η απάντησή που έλαβα, κρίνεται από εμένα, επιεικώς βλακώδης και φυσικά απαράδεκτη! “Εφόσον κ. Γκιβίση μου λέτε πως εσείς δεν πληρώνετε, τι σας νοιάζει για όλους τους άλλους; Απευθυνθείτε στο Υπουργείο Υγείας από εδώ και πέρα." Την ευχαρίστησα και λέγοντας της πως: Θα το κάνω κ. Διευθύντρια, διότι εσείς κατορθώσατε να απομακρύνατε κάθε ενδοιασμό μου, προς το Νοσοκομείο και αποχώρησα.
    Σ' αυτό το σημείο, θα ήθελα να καταγγείλω την αλαζονική αντιυπηρεσιακή συμπεριφορά της απέναντι μου, καθότι κι εγώ ο ίδιος, έχοντας υπηρετήσει για 25 χρόνια στο δημόσιο, -Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, - Ηλεκτρονικός μηχανικός στις επικοινωνίες του ΓΕΕΘΑ-, γνωρίζω επακριβώς πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας Δημόσιος υπάλληλος στους πολίτες.- Αυτή τη στιγμή είμαι συνταξιούχος, λόγω τριών τέκνων.
    Θα επιθυμούσα τον ενδελεχή πειθαρχικό της έλεγχο, διότι το Νοσοκομείο Καρύστου, έχει “βεβαρυμένο διοικητικό παρελθόν” και ο “μίτος της Αριάδνης” σχετικά με την εξακολούθηση της καταβολής του εξέταστρου, εκτιμώ ότι αρχίζει από τα υπόγεια του Νοσοκομείου, δηλαδή από τους χώρους όπου στεγάζονται οι διοικητικές του υπηρεσίες! 
    Το όνομα της κυρίας διευθύντριας είναι, Ελένη Μήλα – Ζαρμπούτη.
    Κύριε Εισαγγελεύ,
    Θα σας δώσω τα στοιχεία των δυο εγκυκλίων προς ερμηνεία, προτροπή και επιβολή της πιστής εφαρμογής τους. Η πρώτη έχει ως εξής: Υ3α/ΓΠ/10784 από 8-4-2011 και η δεύτερη: Υ4α/οικ 84590 από 25-7-2011. (Σας επισυνάπτω αντίγραφα και των 2 (δύο) επίμαχων εγκυκλίων.) Σας αναφέρω δε εκ νέου πως και οι δυο, είναι αναρτητέες στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.
    Ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, για την οποία, σημειωτέον έχω διαβιβάσει συνοπτική καταγγελία με το ίδιο θέμα, στην ανεξάρτητη Αρχή: ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του ΠΟΛΙΤΗ, ταυτόχρονα με την καταγγελία - αναφορά μου προς εσάς, επιθυμώ να απαιτήσω: α) Την πιστή εφαρμογή των Εγκυκλίων και β), την επιστροφή του ποσού που προκύπτει από τα αντίγραφα των αποδείξεων του Νοσοκομείου, το οποίο αφορά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα των πολιτών από 8-4-2011 για τους χρονίως πάσχοντες και από 25-7-2011 για τα επείγοντα περιστατικά, μέχρι και σήμερα.
    Με εκτίμηση,
    Αντώνιος Γκιβίσης του Κωνσταντίνου.
    Ηλεκτρονικός μηχανικός
    Λάλα Καρύστου Ευβοίας, ΤΚ 34001.
    Τηλ. 22240 23107 – 6986060693