Αλλιώς! - Δήμος Καρύστου και Ανεμογεννήτριες.. Οι Μεγάλες Αλήθειες
  •  
    Συμμετοχική Δημοτική Κίνηση Δήμου Καρύστου «Αλλιώς! - Ανεμογεννήτριες και Δήμος Καρύστου – Η θέση μας 

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
    Η χώρα μας επέλεξε (ειδικά για τη δική μας περιοχή) ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, αυτό της βιομηχανικής μεγαλο-παραγωγής, σε αντιδιαστολή με την επιλογή μικρών, ακόμα και οικιακών, μορφών ανάπτυξης.

    Για το σκοπό αυτό το 2006, η τότε κυβέρνηση, έφτιαξε ένα «χωροταξικό» (τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία), θέλοντας να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που έσπευσαν στο el dorado της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας. 
    Για να εξυπηρετήσει αυτό το στόχο το «χωροταξικό» αυτό δεν εμπεριέχει κανέναν περιορισμό, δε  λαμβάνει (παρά μόνο συμβουλευτικά) υπ` όψιν του τη γνώμη των Δήμων, δε προβλέπει καμία μέριμνα για τα συνοδά έργα (δρόμοι, γραμμές υψηλής τάσης κλπ), προβλέπει ελάχιστη (αν όχι αστεία) ανταποδοτικότητα για τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά καταπατά βάναυσα κάθε έννοια ιδιοκτησίας!

    Δυστυχώς, αυτό το «χωροταξικό» εγκρίθηκε απ` τα Δημοτικά συμβούλια των τότε Δήμων Καρύστου και Μαρμαρίου, ο κ. Μανώλης ήταν Δήμαρχος τότε, απ` το πρώτο με κάποιες δευτερευούσης σημασία επισημάνσεις και απ' το δεύτερο δε αδιαμαρτύρητα και «αμάσητα».

     Ο μόνος Δήμος που πρόβαλε μια κάποια αντίσταση ήταν ο πρώην Δήμος Στυραίων. 

    Μεταγενέστερα και αφού οι επόμενοι Υπουργοί έκαναν το νομικό καθεστώς ακόμα χειρότερο, το νέο Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει όρους, όπως το ιδιοκτησιακό, την ανταποδοτικότητα  κ.α. Τι έχει γίνει άραγε αυτή η επιτροπή που συστήθηκε, με συμμετοχή και της αντιπολίτευσης; 

    Την ίδια στιγμή άλλοι Δήμοι (Κρήτη, Κυκλάδες κ.α.) ακολούθησαν τη γραμμή της σκληρής  αντιπαράθεσης και αφού πρώτα καταψήφισαν το «χωροταξικό» έφτασαν έως το ΣτΕ και  αρνήθηκαν κάθε νέα εγκατάσταση ΑΠΕ μέχρι να λυθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το ζήτημα της  χωροταξία. Δυστυχώς εμείς εγκλωβιστήκαμε σε μια διελκυστίνδα «συμφερόντων»

    Το πρώτο ερώτημα φυσικά είναι, πώς προστατεύεις τα δικαιώματα των ίδιων των ιδιοκτητών γης  αφού τους αφήνεις βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα;

    Το ερώτημα αυτό γεννάται απ` τη στιγμή που αυτό που κάνει ο Δήμος, όλα αυτά τα χρόνια, είναι  να παίζει το ρόλο του «μεσάζοντα» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες γης και εταιρείες. Οι εταιρείες  γνωρίζουν ότι είναι σε θέση ισχύος γιατί το νομικό καθεστώς τις ευνοεί. Ο Δήμος δε βοήθησε  επαρκώς τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε αναγνωρίσεις, το δε «χωροταξικό» επιτρέπει στον  οποιανδήποτε επενδυτή να διαλέξει όποια περιοχή του Δήμου μας επιθυμεί. 

    Αν η χωροταξία ήταν πραγματική σε θέση ισχύος θα βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες γης, καθώς θα γνώριζαν ότι η επένδυση θα μπορούσε να γίνει μόνο στη δική τους έκταση και όχι οπουδήποτε. 

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ 
    • 1. Ευθεία και δίχως περιστροφές άρνηση του «χωροταξικού», έστω και τώρα, με στόχο τη ριζική αναθεώρηση του και Αρχή του την Αειφορία. 
    • 2. Άμεση έναρξη του κτηματολογίου στα όρια του Δήμου μας. 
    • 3. Διεκδίκηση σύστασης ειδικής επιτροπής απ` την Πολιτεία, που θα επιλύσει οριστικά το ιδιοκτησιακό, δίχως επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. 
    • 4. Δυναμική και προς πάσα κατεύθυνση απαίτηση σημαντικού ανταποδοτικού οφέλους για τους κατοίκους. 
    • 5. Εκπόνηση συνολικής αναπτυξιακής μελέτης της περιοχής μας. 
    Έως ότου εκπληρωθούν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις είμαστε κάθετα ενάντιοι στην εγκατάσταση έστω και μίας ανεμογεννήτριας. 

    Συμπολίτισσες και συμπολίτες, ιδιοκτήτες γης και μη, οι εταιρείες έρχονται και παρέρχονται, εμείς όμως πρέπει να ζήσουμε στον τόπο μας. Κράτος και εταιρείες αποτελούν «συνομιλητές» μας μόνο όταν οι σχέσεις μας είναι ξεκάθαρες και δίκαιες. Το ζήτημα δε λύνετε με «συμφωνίες» με τις εταιρείες και «αλισβερίσια» του τύπου «δίνω πενήντα αριστερά και δεξιά της ανεμογεννήτριας, όχι δώσε εβδομήντα για να κλείσουμε». 

    Ο Δήμος δεν είναι διαμεσολαβητής. Είναι διεκδικητής του οφέλους όλων των κατοίκων του και θεσμικός συνομιλητής με όλους!