ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΦΗΡΕΑ. Η κα. Μεταλληνού Ελένη σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κος Ραβιόλος αναφέρεται στο πρόσωπο του κου Πολυχρονίου, ως το στέλεχος που εως τώρα αγωνίστηκε για την διαφάνεια στην Κοιν. Καφηρέα...
  • ΘΕΜΑ : ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΦΗΡΕΑ


    Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
    Κύριοι,
    Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή ορμώμενη από τις χθεσινές δηλώσεις του κου Ραβιόλου Ελευθέριου, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρύστου.
    Η παρέμβαση μου αφορά τα όσα αναφέρει ο κος Ραβιόλος σχετικά με την αγωνιστική δράση του κου Π. Πολυχρονίου, στελέχους της παράταξής του, για την διαφάνεια στην Κοινότητα Καφηρέα.
    Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο κος Πολυχρονίου.
    Ο τρόπος όμως με τον οποίο ο κος Ραβιόλος αναφέρεται στο πρόσωπο του κου Πολυχρονίου, ως το στέλεχος που εως τώρα αγωνίστηκε για την διαφάνεια στην Κοιν. Καφηρέα, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί πως η ως τώρα ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσε η πρώην πλέον Κοιν. Καφηρέα είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο των ενεργειών του κου Πολυχρονίου.
    Προς ενημέρωση του κου Ραβιόλου και σε ότι αφορά το άτομό μου, έχω να σημειώσω τα εξής:
    Στις 4/6/2009 και με την υπ. αριθμό πρωτοκόλλου 186/4-6-2009 αίτησή μου προς την Κοινότητα Καφηρέα, ζήτησα να ενημερωθώ σχετικά με τον τρόπο διάθεσης του αντισταθμιστικού τέλους που εισπράττει η Κοινότητα κάθε έτος από την λειτουργία στην γεωγραφική της περιφέρεια Α.Π.Ε., καθώς και το έγγραφο στο οποίο δημοσιεύεται η διάθεση του ποσού ετησίως.
    Μην λαμβάνοντας καμία απάντηση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας και μετά το πέρας και του ανώτατου Συνταγματικού ορίου των 60 ημερών αναμονής απάντησης, απευθύνθηκα στον τότε Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κον Σκλιά, καθώς βάση της νομοθεσίας κάθε πρώτο τρίμηνο επόμενου έτους ο Πρόεδρος της Κοιν. Καφηρέα, κος Χουντάσης, όφειλε να καταθέτει αναλυτική έκθεση της διάθεσης των χρημάτων στον Γεν Γραμματέα Περιφ. Στ. Ελλάδος.
    Ο κος Σκλίας, προώθησε την υπόθεση στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης(Σ.Ε.Ε.Δ.Δ) καθώς αντικείμενο της επιστολής μου δεν ήτο μόνο η διαχείριση του αντισταθμιστικού οφέλους αλλά και ποικίλες λειτουργικές παθογένειες στη διοικητική πρακτική που ακολουθούσε η Κοινότητα Καφηρέα.
    Μην γνωρίζοντας την εξέλιξη αυτή απέστειλα στις 13/3/2010 αναφορά προς το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. υπ’όψιν του Ειδικού Γραμματέα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. κου Μπουρδάρα αναφορικά με τα ανωτέρω ζητήματα.
    Η απάντηση ήταν άμεση, καθώς ο Επιθεωρητής ο οποίος είχε χρεωθεί την υπόθεσή μου, με ενημέρωσε για τις ανωτέρω ενέργειες του κου Σκλιά και μάλιστα πως εκτελέστηκε έλεγχος στην Κοινότητα περί τα μέσα Οκτωβρίου του 2009, πως διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση και βρισκόταν σε αναμονή της έγκρισης του τελικού πορίσματος.
    Προκειμένου να μην αφήσω κανένα περιθώριο καθυστέρησης ελέγχου της υπόθεσης, στις 16/3/2010 με την υπ’ Αριθμό 206/16-3-2010 αναφορά μου προς τον Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κον Σχοινιωτάκη, διαβίβασα τις προηγούμενες αναφορές μου αξιώνοντας περαιτέρω έλεγχο στην υπόθεση.
    Πράγματι, με πρωτοβουλία του κου Σχοινιωτάκη, ως ανωτάτου εκτελεστικού οργάνου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλήθηκε Εισαγγελέας και η υπόθεση πήρε την νόμιμη οδό. Μάλιστα, στις 5-6/10/2010 κλήθηκα και εγώ κατά παραγγελία της Εισαγγελικής Αρχής ως νόμιμη καταγγέλουσα σε κατάθεση, προκειμένου να προσκομίσω και από πλευράς μου τα στοιχεία που είχα στην διάθεσή μου. Η δικογραφία διαβιβάστηκε από το Αστ. Τμήμα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας στις 11/10/2010 με Αρ. Πρωτοκόλλου 3021/8/2242Α.
    Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα και από τους υπευθύνους του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ το διοικητικό κομμάτι της ποινής εκτελέστηκε με την οριστική παύση του τέως πλέον Προέδρου της Κοιν. Καφηρέα, κου Χουντάση και εκκρεμεί το ποινικό μέρος καθώς από τον έλεγχο αποκαλύφθηκαν στοιχεία που μαρτυρούν αξιόποινες πράξεις, τη γνωστή σε όλους μας υπεξαίρεση του ποσού του αντισταθμιστικού οφέλους της Κοιν. Καφηρέα για σειρά ετών.
    Ο αδιαφανής τρόπος λειτουργίας την εν λόγω Κοινότητας δεν περιορίζεται μονάχα στην διαχείριση των χρημάτων του αντισταθμιστικού οφέλους αλλά και σε πολλές άλλες πτυχές της διοικητικής πρακτικής ενός Ο.Τ.Α. που όπως αντιλαμβάνεστε αποτέλεσε ζήτημα προς διερεύνηση από τις Aρχές κατόπιν σειράς οχλήσεων που δεν προέρχονταν μόνο από τον κο Πολυχρονίου και σίγουρα ούτε μόνον από δική μου παρέμβαση από όσο μπορώ να γνωρίζω.
    Ο κύριος Ραβιόλος στην δήλωσή του κάνει λόγω για ανάλωση, από μέρους του Δημάρχου Καρύστου, σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Το γεγονός πως ο κος Ραβιόλος κάνει ιδιαίτερη μνεία στον μοναχικό αγώνα του κου Πολυχρονίου για την διαφάνεια στην Κοιν Καφηρέα, που σημειωτέων είναι και στέλεχος της δικής του παράταξης και μάλιστα το στέλεχος μεταξύ στελεχών, καθώς το συγκεκριμενοποιεί, που λειτούργησε κατ’αυτόν τον τρόπο, πως ακριβώς θα έπρεπε να χαρακτηριστεί;
    Κάτι ακόμα που θα ήθελα να σχολιάσω αφορά την μήνυση επί παντός υπευθύνου του κου Πολυχρονίου. Υποθέτω πως ο κύριος Ραβιόλος το επισημαίνει καθώς φαντάζομαι αποτελεί την κορύφωση του αγώνα του κου Πολυχρονίου για το ζήτημα της διαφάνειας στην Κοιν Καφηρέα.
    Από τις φτωχές γνώσεις μου επί νομικών θεμάτων μια μήνυση επί παντός υπευθύνου σημαίνει πως ο καταγγέλων υποβάλει στην διάθεση της διωκούσας αρχής που μπορεί να είναι είτε ένα Αστ. Τμήμα είτε ακόμα και ο ίδιος ο Εισαγγελέας, στοιχεία επί πραγματικών γεγονότων εκ των οποίων πηγάζουν αξιόποινες πράξεις προς περισσότερα του ενός πρόσωπα.
    Η υποβολή τέτοιου είδους μήνυσης γίνεται χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα γεγονότα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα προς τον καταγγέλοντα σε περίπτωση που δεν αποδειχθεί το αξιόποινο των πράξεων των προσώπων που μηνύονται.
    Αποτελεί με άλλα λόγια ένα πολύ έξυπνο νομικό tip προκειμένου να μηνύσεις κάποιον χωρίς ουσιαστικά να έχεις τον κίνδυνο αυτή σου η πράξη να γυρίσει εις βάρος σου.
    Θα ήταν πάντως πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να έχουμε ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο υποβολής καθώς και την κατάληξη της ελεγκτικής διαδικασίας που διεξήχθη με αφορμή την εν λόγω μήνυση.
    Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω κάτι πρόσθετο στην δήλωση του κου Ραβιόλου σχετικά με τους λόγους που τον ώθησαν να αναμειχθεί με τα κοινά, όπως τουλάχιστον ο ίδιος μου είχε αναφέρει σε συνάντησή μας πολύ πριν τις εκλογές: να προσφέρει στα παιδιά του ένα περιβάλλον καλύτερο που θα τους έδινε την δυνατότητα να εξελιχθούν σε χρήσιμα για την κοινωνία πρόσωπα.
    Νομίζω πως αυτός ο στόχος και μόνο είναι αρκετός για να κατευθύνει τις ενέργειες του στο σωστό δρόμο.
    Η καταφυγή λοιπόν σε δηλώσεις που δεν τον τιμούν θα μπορούσε να απουσιάζει.
    Άλλωστε, η σοβαρότητα της κατάστασης της περιοχής μας, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για σπατάλη χρόνου και δυνάμεων.
    Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, εκλεγμένοι και δημότες πως αν και αυτή την φορά δεν συμπλεύσουμε το πιο πιθανό είναι να βυθιστούμε.

    Με εκτίμηση,
    Μεταλληνού Ελένη
    Δημότης Καρύστου περιφέρειας Καφηρέα
    Τοπική Σύμβουλος Κοινότητας Κομίτου (περιφέρειας Καφηρέα Δήμου Καρύστου).